Fermentovaná zelenina
Asi před rokem jsem se zúčastnila webináře na téma stravovaní psů. Od semináře jsem si moc neslibovala, prováděla jím chovatelka, žádný vystudovaný nutriční odborník, ale tím, že byl v podstatě zadarmo (byl to bonus k jinému webináři, který jsem si zaplatila) jsem se rozhodla, že obětuji 2h svého spánku a vstanu ve 3 hodiny ráno, abych se ho zúčastnila. A nelituji! V konečném důsledku mně to tedy stálo několik stovek, protože jsem hned musela nakoupit knihy o fermentovaní (doporučuji knihy – Karel Machala: Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu a Katz Sandor Ellix: Síla přírodní fermentace) a taktéž i nádoby na fermentovaní (aktuálně mám 4x 1l nádobu a 3x uzávěr na fermentovaní Tescoma).
Krása fermentované zeleniny spočívá v tom, že je tak snadné ji vyrobit (prostě ji necháte několik dní pracovat) a přeměníte obyčejnou potravinu v super potravinu. Díky tomu, že jsem začala fermentovat zeleninu pro psi se i já snažím každý den jíst něco kvašeného.
Jak fermentovanou zeleninu vyrobit?
Podle definice je fermentace „proces, při kterém se látka rozpadá na jednodušší látku. Mikroorganismy, jako jsou kvasinky a bakterie, obvykle hrají roli ve fermentačním procesu a vytvářejí pivo, víno, chléb, kimči, jogurty a další potraviny.“
Budete potřebovat:
- zeleninu, bez ní to opravdu nejde
- čistou 100% sůl bez přísad (já používám buď himalájskou – dodává tomu úplně jinou chuť anebo sůl značky de Flor de Sal – koupíte například na rohlik.cz)
- kvašák anebo nádoby s vhodnými víčky
- čas a dobru náladu
- Nakrájejte zeleninu na jemné části nebo ji vložte do kuchyňského robotu. Já ho nepoužívám, protože mám ráda křupavou zeleninu a takovou konzistenci z robotu nedostanu, nebo jen nemám dobrého robota.
- Zeleninu posypte solí a promíchejte. Budete potřebovat 2 % soli na hmotnost zeleniny, tj. na 1000g zeleniny použijete 20 g soli. Nedávejte ani víc, ani míň. Nechte směs několik hodin odpočívat, dokud nepustí šťávu a nestane se vláčnou.
- Naplňte nádoby, dobře uzavřete a skladujte na tmavém místě, ale ne v lednici.
- Přibližně po 14 dnech je zelenina připravená ke konzumaci. V létě je proces o něco rychlejší, v zimě zase naopak vyžaduje déle času (teplo fermentaci urychluje – fermentace trvá na chladném místě o něco déle).
- Následně uložte do lednice, kde se proces fermentace značně zpomalí anebo jí můžete zmrazit, což fermentaci ukončí úplně. Jednu sklenici spotřebuji přibližně za 3 týdny, takže nedokážu říct, jak dlouho v lednici vydrží, v literatuře se udává kolem 2 mesíců.
Psům dávám přibližně malou lžíci do každého jídla. Za den tedy dostanou asi jednu polévkovou lžíci. BTW, zelenina je taktéž vhodná i pro lidi a já pravidelně psům ujídám!
Výhody fermentované zeleniny
Fermentované potraviny jsou bohaté na přírodní probiotika z dobrých bakterií, které rostou během fermentačního procesu (konzumují škrob a cukry ze zeleniny). Probiotika (živé zdravé bakterie) jsou pro psy prospěšná, protože usnadňují psovi trávení potravy a zajišťují méně práce pro psí střeva, aby rozložily živiny na to, co mohou skutečně použít a zpracovat. Imunitní systém psa je primárně v jeho střevech; takže podporou střev podporujete na oplátku imunitní systém. Abych to tedy shrnula, fermentovaná zelenina je skvělým zdrojem všech těchto tělu prospěšných bakterií, které příznivě ovlivňují funkci mozku, trávení i imunitního systému. Je mnohem lépe stravitelná a plná enzymů, vitamínů a minerálů. Je to opravdu tak jednoduché.
Je možné fermentovanou zeleninu koupit i v obchodě, ale pro klid v duši si raději vyrábím vlastní. Přesně vím, co ve sklenicích je, protože jsem to tam já osobně dala. Když jsem zkoumala obsah průmyslově vyráběných fermentovaných zelenin většina z nich měla vysoký obsah sodíku, kterému bych se já ráda vyhnula.
Pamatujte, že ne všechna zelenina je pro psy bezpečná! Z těch vhodných například zelí, mrkev, brokolice, květák, zelené fazolky, celer.
Jak je to ve srovnání s mléčnými fermentovanými potravinami, jako jsou jogurty a kefíry?
Ano, i kefír či jogurty jsou také skvělým zdrojem probiotik. Někteří psi však nemohou strávit laktózu, a proto jako chovatel/majitel dávám přednost kvašené zelenině.
Není sůl špatná pro psy?
Sůl použitá k fermentaci zeleniny pomáhá odvádět tekutinu ze zeleniny a slouží jako potrava pro rostoucí bakterie, které zeleninu fermentují. Když je zelenina hotová, chutná úžasně – vůbec ne slaně. Na fermentaci je použito tak malé množství soli, že mne osobně nedělá vrásky (strávila jsem několik hodin až dní hledáním informací o soli ve výživě psů). V případě, že se chcete soli vyhnout, můžete zkusit jiné formy kvašení, např. mléčné či bez soli, případně můžete zeleninu po zfermentovaní vyždímat a propláchnut studenou vodou.
Můžu kvasit pro psy i ovoce?
Přesto, že v celém článku mluvím hlavně o zelenině já osobně se ovoci nevyhýbám. Problém s ovocem je spíše v tom, že nemá tak pevnou strukturu jako zelí či mrkev, a tak výsledný produkt dělá spíše kašovitým. Ovoce dávám spíše méně než více. V amerických skupinách fermentují i semínka, ale s tím nemám žádnou zkušenost a nějak neplánuji s tím začínat. Tenhle domácí úkol nechám pro někoho jiného.